Kost og måltidspolitiki Børnehuset

Med afsæt i Morsø Kommunessundhedsfaglige mad og måltidspolitik.

Formålet med kostpolitik:

At såvel personale som forældre er bevidste om kostens betydning for børnenes velbefindende og udvikling.

At der er nedskrevet målsætning om børnenes kost og måltider, mens de er i børnehave, som sikrer at børnene får den rigtig energimængde og de næringsstoffer, som de har behov for i løbet af dagen.

De voksne tager ansvaret for hvad børnene får tilbudt af mad, dvs. at forældre og ansatte har et fællesansvar for at følge kostpolitikken. Ansatte vil være vejledende og oplysende overfor børn og forældre.

Vi efterlever viden om, at sund kost og kostvaner starter i barndommen.

Målsætning:

  • At børnene får god og sund kost i børnehaven, så de derved får nogle sunde kostvaner
  • At samarbejde med forældrene, så sundhed og gode kostvaner bliver en fælles sag
  • At skabe ro og trygge rammer, så måltidet bliver et naturligt og værdifuldt samlingspunkt
  • At den mad der spises i børnehaven er sund, varieret og årstidsbestemt.

 

I småbørnsgruppen er der også fuld forplejning, der er tilpasset børnenes behov.

Småbørn har et større energibehov pr. kg. legemsvægt end større børn, fordi de vokser meget det første leveår. Samtidigt kan deres maver ikke rumme så meget af gangen. Maden skal være næringstæt, have et højere fedtindhold og færre kulhydrater end normalkosten. Maden skal ikke være for fiberrig og heller ikke kræve for meget tyggearbejde.

Morgenmad og formiddagsmad er det samme som i børnehaven. Til frokost laver ”madmor” varieret mad til småbørnsgruppen, så der er taget hensyn til aldre og overstående retningslinjer.

Eftermiddagsmad kan bestå af brød, frugtgrød, surmælksprodukter og frugt.

Morgenmad

Morgenmåltidet er et meget vigtigt måltid, som kan være afgørende for en god start på dagen. Der er altid en voksen, som sørger for at børnene får spist morgenmad i fred og ro. Vi serverer forskellige grynprodukter og mælk.

 

Formiddagsmad

Et mellemmåltid, som dækker børnenes behov indtil frokost. Dette måltid er især vigtigt for børn, som spiser lidt morgenmad, og for de børn som spiser tidligt morgenmad. Der serveres smurt brød, frugt og vand.

 

Frokost

På Sydmors Skole og Børnehus er der madordning til frokost. Der er ansat en ernæringsassistent, som har ansvaret for en sund og varieret kost. Som en sidegevinst til dette bliver sanserne stimuleret, da der dufter af lækker mad i hele huset og maden er anrettet indbydende. Børnehuset spiser i grupperne sammen med personalet. I Børnehuset er madordningen en del af forældrebetalingen.

 

Eftermiddagsmad

Et mellemmåltid som består af frugt, grøntsager og brød, eller små lette retter. Det er en del af børnenes læring vedrørende sund og varieret kost, hvorfor det lejlighedsvis fremstilles sammen med børnene.

Drikkevarer

Der serveres vand til alle måltider, kun ved særlige lejligheder serveres der juice eller saftevand. Til morgenmad og til frokost tilbydes der også mælk.

Kostpolitikken i Børnehuset

  • Servere sund og varieret kost
  • Bestræbe os på at brød og lignende er fuldkorsprodukter, undgå hvidt brød
  • Bestræbe os på at anvende årstidsbestemte varer
  • Begrænse sukkerindtaget og sukkerholdige varer
  • Begrænse fedt i forhold til barnets alder
  • Tage udgangspunkt i den danske madkultur og traditioner, og respektere religion
  • Tage særlig hensyn til børn med allergi o.l.

Vi følger fødevarestyrelsens 7 kostråd

  • Spis meget brød og gryn
  • Spis frugt og mange grøntsager hver dag
  • Spis kartofler, ris eller pasta hver dag
  • Spis ofte fisk og fiskepålæg, vælg forskellig slags
  • Vælg mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold
  • Vælg kød og pålæg med lavt fedtindhold
  • Begræns sukker og salt

Måltidspolitik

Måltidet skal opleves som et godt samlingspunkt, hvor vi har lejlighed til at snakke med børnene om, hvor maden kommer fra.

At lære børnene om dansk madkultur og traditioner, og som pædagogisk redskab inddrage børnene i fremstilling af mad.

At lære børnene almen dannelse omkring måltider. Lære selv at hælde op, smøre selv, smage på noget nyt, sende rundt, blive siddende ved bordet til alle er færdige. Hjælpe med at dække bord, rydde op. Lære om god håndhygiejne før måltid.

 

Fødselsdage i børnehuset

fejres gruppevis og aftales med stuepædagogen. Børnene må tage lidt med til at dele ud i gruppen. F.eks. kagemand/ flødeboller/is/frugt osv.

Årshjul


Få et overblik over, hvad der foregår i Børnehuset året rundt

Læs mere